over

training

Mindfullness

Ieder van ons zal herkennen dat we regelmatig volledig opgeslorpt worden door een wir war van gedachten. We denken, plannen, tobben, herbeleven pijnlijke momenten, maken ons zorgen waardoor we feitelijk het huidige moment missen en daarmee dus voorbij gaan aan het leven zelf. Mindfulness helpt je hier iets aan te doen.

Mindfulness is een vaardigheid  waarbij je leert met milde niet oordelende aandacht ervaringen in het huidige moment te ervaren. Met als doel in elk moment van het leven, ook de meest pijnlijke, zo volledig mogelijk aanwezig te zijn. Je leert je diepste gevoelens  en ervaringen in het hier en nu de aandacht te geven die ze vragen in plaats van deze te negeren of erdoor overspoeld te raken. 

Bijna iedereen kan baat hebben bij Mindfulness. Als je te veel bezig bent met nare ervaringen uit het verleden, je voortdurend angstig voelt om afgewezen te worden of  negatieve verwachtingen hebt over je toekomst, kun je door middel van mindfulness een gevoel van kracht en zelfbeschikking ontwikkelen. In plaats van het gevoel overgeleverd te zijn aan je verdriet of pijn kun je met behulp van mindfulness vaardigheden  hier  meer controle over krijgen.

Er is niets occults of esoterisch aan. Waarschijnlijk doe je al iets aan concentratie of meditatie zonder dat je dit zelf opmerkt. Als je je aandacht namelijk volledig richt op iets waardoor andere gedachten er even niet zijn, is dat een vorm van concentratie of bewustzijn die je meditatie noemt. Je kan dit bijvoorbeeld ervaren als je naar de golven van de zee kijkt,  een instrument bespeelt of aan het sporten bent. Je leeft dan in het moment zonder gedachten over het verleden noch de toekomst.

Mindfulness staat steeds meer in de belangstelling. Het feit dat dit gedachtegoed zich zo snel ontwikkelt, komt omdat veel mensen er positieve ervaringen mee hebben. Bovendien bewijst wetenschappelijk onderzoek dat Mindfulness een effectieve behandeling is bij psychische klachten of ter preventie ervan.

In dit 8-weekse programma, van de grondlegger John Kabat Zinn,  maak je kennis met diverse meditaties waarbij je je aandacht leert richten op bepaalde aspecten van je innerlijke ervaring (ademhaling, lichaamssensaties, gedachten) en op objecten in je externe omgeving.  Door de training leer je jouw gedachtepatronen, je automatische reacties en je emoties te herkennen.  

De grote waarde van aandacht beoefenen  is dat je leert aanwezig te zijn in je eigen leven en ontdekt wat voor jou echt van waarde is. Je wordt als het ware wakker en je kunt weer verantwoordelijkheid nemen voor de richting en kwaliteit van jouw leven. Voor je verhouding tot werk, relaties,  studie, en vooral voor de relatie die je met jezelf hebt.

Als student en jong volwassene kun je in deze tijd veel druk ervaren  om je persoonlijke, educatieve en carrière doelen te halen. Je kunt je verloren voelen in de veelheid aan keuzes rondom studie en werk. Ook hoge verwachtingen en opinies vanuit je omgeving of door jezelf opgelegd kunnen stress creëren.

De laatste jaren is er een toegenomen inzicht ontstaan dat overmatige stress het risico verhoogt op psychologische problemen en zelf geestelijke ziektes zoals depressie bij jong volwassenen.

Mindfulness is een geweldige tool om je sociaal emotionele intelligentie verder te ontwikkelen en krachtiger in het leven te staan. Het vermindert (examen) stress, piekeren en faalangst en het kan de kans op depressie verminderen. Het verbetert je concentratie, je werkgeheugen en je emotionele evenwicht waardoor je beter gaat presteren en zelfs beter kunt slapen.

Jezelf beter leren begrijpen (zelfkennis) is een voorwaarde om in balans te blijven binnen de uitdagingen van je studie, werk en je leven. Mindfulness voor studenten is speciaal ontwikkeld om je handvatten te geven om beter te leren omgaan met de uitdagingen die je als student en jong volwassene tegenkomt.

Ik bied een gestructureerde cursus aan speciaal gericht op studenten. De cursus omvat 4 lesweken van 75 minuten.

In 4 bijeenkomsten leer je onder ander andere:

– Diverse meditatie technieken

– Ontspanningsoefeningen

– Stress management vaardigheden

– Inzicht verruimende vaardigheden

– Inzicht krijgen in interactie geest en lichaam

Voor sommige mensen is het prettiger om individueel met Mindfulness aan de slag te gaan. Het kan zijn dat het je veel energie kost om je te verhouden tot andere mensen in een groep, dat je je geremd voelt om je te uiten of dat je simpelweg niet kan op de dagen of tijden dat de groepstraining plaatsvindt. Ook kan het zijn dat er op dit moment veel speelt in je leven. Het voordeel van individuele mindfulness is dat er meer aandacht is voor jou specifieke situatie en ervaringen. De basis van individuele mindfulness en de groepstraining is in principe hetzelfde.

Voor meer informatie over mindfulness trainingen, masterclass  en workshops voor  jong volwassenen en  studenten kun je me bereiken op: 070-514 37 36

"Het gaat er niet om ergens naar toe te gaan maar veeleer om helemaal hier te zijn."
D. Dewulf