over

RElatietherapie

Wat kun je verwachten in relatietherapie?

Als relatietherapeut werk ik volgens de bewezen effectieve methode van Emotionally Focused Therapy (EFT) omdat dit nauw aansluit bij mijn werk als lichaamsgericht therapeut en bovendien een geweldige methode is om relaties te verbeteren.

Relaties zijn wezenlijke pijlers van ons leven. We voelen ons beter als we in de nabijheid zijn van een belangrijke ander. Die behoefte gaat verder dan vriendschap, het is een diepgeworteld verlangen om voor die ene persoon de belangrijkste te zijn. Als de relatie onder druk komt te staan, heeft dit een negatief effect op ons gehele functioneren: stress, vermoeidheid, concentratieproblemen, gevoelens van ontreddering, schuld en wanhoop. Een rollercoaster aan emoties.

In iedere partnerrelatie komen wel eens gevoelens van onvrede, irritaties, ruzies en afstand voor. Heel normaal en het hoeft helemaal niet te betekenen dat je relatie slecht is of uitzichtloos.

Als je merkt dat je steeds in dezelfde conflicten verzeild raakt, hier moeilijk over kunt praten en er samen niet goed uitkomt, kan relatietherapie helpen. Als relatietherapeut zoeken we samen naar nieuwe manieren van contact en samenzijn.

Bij EFT staat het herstel van vertrouwen, veiligheid en intimiteit centraal. Ieder mens heeft de behoefte aan een veilige verbinding, zeker met je partner.

Tijdens de EFT-relatietherapie doorlopen we 3 fases:

De eerste fase is de de-escalatiefase. Tijdens deze fase worden de negatieve patronen in kaart gebracht die de relatieproblemen in stand houden en we proberen escalaties te voorkomen.

De tweede fase is de verbindingsfase. We werken samen aan het doorbreken van de negatieve patronen en verandering van gedrag. Hierdoor ontstaat er ruimte om opnieuw een emotionele verbinding aan te gaan, die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.

De derde fase is de bestendigingsfase. In deze fase worden oplossingen voor oude problemen gevonden, zodat de relatietherapie blijvend effect heeft op de kwaliteit van de relatie. Het lukt steeds beter om niet in oude valkuilen terecht te komen.

Tijdens relatietherapie kan duidelijk worden dat jullie er alsnog voor kiezen om de relatie te beëindigen. In dat geval kan ik jullie helpen om dit proces zo soepel en respectvol mogelijk te laten verlopen.